Metody dělení směsí
METODY DĚLENÍ SMĚSÍ
1. Usazování je oddělování dvou složek o různé hustotě. Látka o větší hustotě tvoří vrstvu u dna. Látka s menší hustotou je na povrchu. Usazování provádíme v dělící nálevce. Spodní vrstvu vypustíme do kádinky. Např. obarvený olej a voda.
2. Filtrací se oddělují pevné složky směsi od kapalných složek. Pevné složky se zachytí na filtru. Kapalina s rozpuštěnými složkami proteče jako filtrát. Používá se filtrační papír, vata. Využívají se síta, filtrační tkaniny, ve vodárnách písek a štěrk.
3. Při krystalizaci se z roztoku vylučují rozpuštěné pevné látky v podobě krystalů.
4. Při destilaci oddělujeme složky s různou teplotou varu. Např. oddělení ethanolu z červeného vína. V baňce zahříváme červené víno a při zahřívání sledujeme teplotu na teploměru. V okamžiku odkapávání látky (destilátu) do kádinky odečteme hodnotu teploty.
5. Sublimací oddělujeme látky schopné přejít z pevného skupenství do plynného zahřátím. Např. znečištěný jod zahřátý v kádince s baňkou se studenou vodou. V horní části kádinky se usazují krystalky čistého jodu.
6. Při odstřeďování se složky směsi oddělují na základě jejich rozdílné hustoty. Je rychlejší než usazování. Provádí se v odstředivkách a centrifugách za využití odstředivé síly.
7. Extrakce = vyluhování. Požadovaná složka se ze směsi uvolňuje vhodným rozpouštědlem. Oddělovaná složka se rozpustí a získaný roztok od zbylé směsi oddělí filtrací.
8. Principem chromatografie je, že směs je pomalu unášena rozpouštědlem po vrstvě papíru. Jednotlivé složky jsou rozpouštědlem unášeny různou rychlostí a vážou se na papíře.